Είστε εδώ Αρχική » Ξηρόλοφος » ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΞΗΡΟΛΟΦΟΥ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΞΗΡΟΛΟΦΟΥ

print
email
Τελευταία ενημέρωση 06 Νοε 2014 14:53 από Vasilis garidis

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ

                                                                                                  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ                       

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Ξηρολοφιτών «Ο ΚΟΚΚΥΤΟΣ», ιδρύθηκε το 2005, στο χωριό Ξηρόλοφος του Δήμου Σουλίου στη Θεσπρωτία. Σκοπός του συλλόγου είναι η επαφή με τον πολιτισμό και την παράδοση. Ο σύλλογος μας συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, με τις πολιτιστικές του εκδηλώσεις όλο το χρόνο.


Οι εκδηλώσεις αυτές ξεκινούν λίγο μετά την αρχή του έτους, με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας για τα μέλη του συλλόγου και της ομάδας αιμοδοσίας.

 Στη συνέχεια, συμμετέχει στο πρόγραμμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων του Δήμου, παρουσιάζοντας  το ’’άρμα’’ του στην καρναβαλική παρέλαση και ανάβοντας τη δική του φωτιά το βράδυ της Κυριακής των Αποκριών. Γύρω από τη φωτιά στήνεται χορός με παραδοσιακή μουσική, πλούσια εδέσματα και άφθονο κρασί που προσφέρεται δωρεάν.

Για να διατηρηθεί η παράδοση ζωντανή, ο σύλλογος αναβιώνει την παραμονή του Ευαγγελισμού (στις 24 Μαρτίου), το έθιμο των Λαμπαδοφοριών. Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του βαθιά στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και συμβολίζει την αποτίναξη του ζυγού και την αναγέννηση της ζωής με τον ερχομό της άνοιξης. Στα πλαίσια του δρώμενου των Λαμπαδοφοριών πραγματοποιείται πομπή με αυτοσχέδια φανάρια και κουδούνια τα οποία περιφέρουν οι χωριανοί και οι επισκέπτες σε όλο το χωριό. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται χοροί από προσκεκλημένες χορευτικές ομάδες και ακολουθεί γλέντι.

Η επόμενη εκδήλωση στην οποία λαμβάνει μέρος ο σύλλογος είναι το ημερήσιο πανηγύρι που διοργανώνει η εκκλησιαστική επιτροπή στο εξωκκλήσι της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής, στην περιοχή Γκιούρμιζα (Παναγία της Γκιούρμιζας). Ο σύλλογος εθελοντικά προσφέρει τη βοήθεια του για την πραγμάτωση του πανηγυριού.
 

Ακολουθεί η δημοτική βραδιά που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι και αφιερώνεται στους ξενιτεμένους κατοίκους του χωριού μας.

Ο σύλλογος κάθε καλοκαίρι διοργανώνει μία εκδρομή στην οποία προσκαλεί όλα τα μέλη του. Η συνήθεια αυτή ξεκίνησε το 2004 και στα πλαίσια της έχουν πραγματοποιηθεί εκδρομές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως η Χαλκιδική, το Ναύπλιο, η Καβάλα, η Θεσσαλονίκη και ο Βόλος.

Οι τελευταίες εκδηλώσεις του συλλόγου γίνονται τα Χριστούγεννα. Συνήθως περιελάμβαναν κάποια αναπαράσταση της Γέννησης του Χριστού καθώς και ένα μικρό θεατρικό σκετς με θέμα τα Χριστούγεννα.  Τα Χριστούγεννα του 2012 ο σύλλογος μας διοργάνωσε για πρώτη φορά το χριστουγεννιάτικο χωριό  στην πλατεία του Ξηρολόφου, το οποίο λειτούργησε τρεις μέρες και περιλάμβανε δωρεάν δραστηριότητες για τα παιδιά και το παζάρι με τις δημιουργίες των γυναικών του συλλόγου. Με την εκδήλωση από τότε να πραγματοποιείται σε ετήσια βάση. 

Υπό την αιγίδα του συλλόγου, λειτουργεί η θεατρική ομάδα Ξηρολόφου η οποία δημιουργήθηκε το 2003 , και έχει παρουσιάσει πολλές αξιόλογες παραστάσεις τα καλοκαίρια, όλα αυτά τα χρόνια. Ακόμη, συμμετέχει στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Στις εθελοντικές δράσεις του συλλόγου τοποθετείται και η λειτουργία της ομάδας αιμοδοσίας. Κάθε Ιούνιο και Δεκέμβριο πραγματοποιείται εθελοντική αιμοδοσία για την κάλυψη των αναγκών της τράπεζας αίματος του συλλόγου μας. Η συμμετοχή του κόσμου είναι μεγάλη. Επιπλέον, οι κάτοικοι του χωριού εργάζονται εθελοντικά για την αναπαλαίωση του σχολείου στο παλιό χωριό αλλά και για άλλες περιστάσεις όπως, ο καθαρισμός των δρόμων από τα σκουπίδια, η δημιουργία ενός μικρού «ανθόκηπου» στην πλατεία του χωριού, ο καθαρισμός του νεκροταφείου και το βάψιμο της πλατείας και των στάσεων των λεωφορείων.  Από το 2013 ο σύλλογος  συμμετέχει επίσης στην διεθνή καμπάνια για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη του εθελοντισμού ‘ Let’s Do it ‘ .

Από το σύλλογο στήθηκε λαογραφικό μουσείο με αντικείμενα συγχωριανών μας που θυμίζουν στους νεότερους το παρελθόν του χωριού μας. Για τον ίδιο σκοπό δημιουργήθηκε και η έκθεση παλιάς φωτογραφίας.

Κατά καιρούς λειτουργούν στα πλαίσια του συλλόγου τμήματα χορού, γυμναστικής και ομάδα χειροτεχνίας.

Ο σύλλογος μας επιθυμεί να επεκτείνει τις δράσεις του και να αυξήσει τις εκδηλώσεις του, γι’ αυτό και χρειάζεται την υποστήριξη και τη συμμετοχή του κόσμου.  
 

Για να μαθαίνετε νέα για τις  εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες μας , βρείτε μας  στο διαδίκτυο:

Facebook : Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ξηρολόφου

Twitter:  silogosxirolofo

Youtube:  ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΗΡΟΛΟΦΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Email: silogosxirolofou@yahoo.gr

            info@xirolofos.gr

Ιστοσελίδα: www.xirolofos.gr

 

Έχει διαβαστεί 5212 φορές
Ετικέτες: παλιο σχολειο

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Επόμενο άρθρο
ΙΣΤΟΡΙΕΣ